Amikor eszembe jutott, hogy a smink témáról szeretnék írni és megosztani veletek saját tapasztalataimat, jó és rossz véleményemet, még nem sejtettem, hogy ez egy ilyen bonyolult, szerteágazó feladat lesz és hogy mekkora fába is vágtam a fejszémet.

Sorról sorra, ahogy írtam és próbáltam összefoglalni az egyébként ismert dolgokat, kiderült, hogy rengeteg olyan smink cucc van, amiről én még nem is halottam, nem használom őket és ezek nemcsak a speciálisabbnál speciálisabb kozmetikai ecsetek.

Szembesülnöm kellett azzal, hogy sajnos vannak még fehér foltok a „sminktudományom” terén.

Nem tudtam például, hogy mi az a primer, vagy létezik olyan, hogy illuminátor, pedig ezek nagyon jó kis termékek. Pár hete vettem mindkettőt (később majd írok róluk bővebben), használom őket és állíthatom, hogy hasznos kiegészítői akár a napi sminknek is.

Szóval szeretnék tényleg minden apró részletet megosztani veletek, remélem kíváncsian várjátok.

Mivel egyetlen cikkben ezt a sok dolgot lehetetlen lesz összefoglalni ezért ez inkább egy cikksorozat lesz. Remélem nem fogtok unatkozni.  Biztos vagyok benne ! :)

Hát akkor nézzük is!

Arcformák, sminktippek

Az arcunk formájának meghatározása nagyon fontos, mert ennek ismerete nélkül nem a legoptimálisabb sminkeket készítenénk el. Ez mindig iránymutatóként kell, hogy szolgáljon, ha szépek szeretnénk lenni.

Márpedig ez a cél!

Nézzük az arcformákat:

Kerek arc

Pl.: Cameron Diaz

Jellemzői: homlok, áll széles; nem feltűnő járomcsont.
Cél: az arcforma szélességének árnyalása, hosszítása; a járomcsont hangsúlyozása.

Hogyan sminkeljük?

Alapozó: használjunk két féle alapozót. A világossal hangsúlyozzuk az arc függőleges középső tengelyét, a sötétebbet az arc szélére kenjük.
Pirosító: széles vonalban a járomcsont alatt.
Hangsúly: a szemen! Mandulává hosszabbítsuk a felső szemhéj külső felének sötét árnyékolásával. Az alsó szemhéjat csak a kicsi szemnél hangsúlyozzuk, akkor is csak a szem közepétől induló finom kontúrral.

Hosszúkás arc

Pl.: Sarah Jessica Parker

Jellemzői: vékony, hosszú arc; magas homlok, nyújtott áll, alacsony járomcsont.
Cél: arc szélesítése, rövidítése.

Hogyan sminkeljük?

Alapozó: a világosabb árnyalatot tegyük alapnak az egész arcra, elsősorban a szem alá, a sötétebbet alulra és felülre, a homlok tetejére és az állra, ezzel nyomva össze az arcot.
Pirosító: a járomcsontra rakjuk, keveset használjunk, azt is inkább az arc közepe felé keskenyedve.
Hangsúly: a szemen legyen! A szájra épp csak egy kis természetes fényt rakjunk.

Szögletes arc

Pl.: Demi Moore

Jellemzői: homlok, áll szögletes (ez utóbbi kiugró is lehet); nem feltűnő járomcsont.
Cél: az erős vonások lágyítása.

Hogyan sminkeljük?

Alapozó: világos alapozóval hangsúlyozzuk a homlok közepét és a szem alatti területet. Sötétebbel árnyékoljuk az erős széleket: homlok, arcszél, állkapocs.
Pirosító: halántéktól orcáig a járomcsont vonalán (pl. rózsaszínben)
Hangsúly: nem kell semmit kifejezetten hangsúlyozni, mivel a lágyítás a cél. Ehhez az arctípushoz finom természetes színeket használjuk. Ilyen lehet a pasztell vagy rózsaszín száj, a bézs árnyalatú szemhéj, a barna szempillaspirál.

Szív alakú arc

Pl.: Reese Witherspoon

Jellemzői: élére fordított háromszöget mintáz az arc: széles homlok, keskeny áll, magas járomcsont.
Cél: homlok keskenyítése, áll élének finomítása.

Hogyan sminkeljük?

Alapozó: sötét árnyalattal árnyékoljuk az állcsúcsot, a halántékot és a homlok oldalsó széleit.
Pirosító: orcától a fül felé keskenyedjen, állra is tehetünk egy kicsit.
Hangsúly: a szájon legyen! Használhatunk erőteljes színeket is.

Ovális arc

Pl.: Eva Mendes

Divatvilág az ovális arcot tekinti ideálisnak, mivel arányai miatt egy rendkívül rugalmas, jól alakítható forma. Ezért a legtöbb hajvágási és sminkelési technika az ovális felé igyekszik eltolni a meglévő arcformát. Az ovális archoz gyakorlatilag minden frizura jól áll. Legjobban mégis a hátrafésült haj áll jól ennek a típusnak, mert ez a frizura emeli ki legjobban a tökéletes arányosságot. Az ovális arc szinte nem is igényel korrekciót. Izgalmasabbnak tűnik, ha az arccsont legkiugróbb részére egy árnyalatnyi pinket, vagy korallszínt teszünk fel. Csábítóbb a hatás, ha a meleg tónusok helyett a barna alapozóra csillámos, vagy szivárványos sminket teszünk.

Következő alkalommal az arctisztításról lesz szó.

 

Tagged with:
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük