Apple iPhone 5 WhiteValószínűleg már a címmel is sokan vitatkoznának, mondván, hogy pl. az Android rendszerű készülékek (Samsung, Sony stb.) sokkal testre szabhatóbbak, a Windows-osok (pl. Nokia) pedig jobban hasonlítanak a számítógépek már megszokott kezelő felületére. Mivel azonban én nem testre szabni szeretném a telefonomat, hanem EGYSZERŰEN használni mindenfélére, amire napközben pl. a munkám során szükségem van, ezért az iPhone telefonnál nem tudok jobb választást elképzelni.

Tudom, hogy az ára igen borsos, viszont a bevezetőben említett más típusú, hasonló műszaki paraméterekkel rendelkező készülékek sem kerülnek kevesebbe új állapotukban, ezzel szemben az korábbi kiadású iPhone-ok sokkal jobban tartják az árukat, ebből adódóan az értéküket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az első iPhone-tól kezdve négy, különböző generációs készülékem volt az évek során, még mindegyik megvan, és a családom tagjai – velem együtt – valamennyit használják is.

Nem gondoltam volna, hogy az oldalon egyszer műszaki cikkekkel kapcsolatban fogok cikket írni, azonban a webáruházból többen rendeltetek shamballa kiegészítőt Iphone-hoz , így arra gondoltam, hogy talán nem lenne haszontalan leírnom a készülékkel kapcsolatos tapasztalataimat. Természetesen nem mindenre kiterjedő teszt formájában – ilyesmi rengeteg található a neten – és ott van a kézikönyv is (amit szerintem nem csak én nem olvasok el soha :) ), hanem inkább arról írnék, hogy én hogyan és mire használom, hátha ettől az is kedvet kap hozzá, akinek még nincs, illetve akinek van, esetleg megtudhat egy-két, eddig nem ismert tulajdonságot.

iPhoneAz első generációs iPhone-hoz 2007-ben jutottam, egy rokonomtól kaptam ajándékba, aki Amerikából jutott hozzá, viszont a magyar hálózaton nem nagyon működött, a wifije gyenge volt, és magyar nyelv sem volt benne. Később, amikor már Európában is forgalmazták és itthon is többen ráálltak a „hackelésére”, már sokkal használhatóbb lett. (A készülék jelenleg iPodként funkcionál)

iPhone 3GA 3G-s iPhone telefont használtan vettem 2009-ben, ezt már a T-mobil is árusította, így a magyar hálózaton sokkal jobban működött, és hát a gyorsaságában ég és föld volt a különbség az előző szériához képest, és a kezelhetőségén is sokat javítottak. A mérete nem változott, szerintem egyébként azt tökéletesen eltalálták, nőknek még egykezes használatra is kiváló volt.

 

iPhone 4SEzt a készüléket 2011-ig használtam, ekkor már újonnan vettem egy 4S típusú készüléket, amelyről nyugodtan kijelenthetem, hogy használhatóság szempontjából, nőknek ennél jobb készüléket sem előtte, sem utána, senki sem gyártott. A mérete tökéletes, a benne lévő funkciók mindenre alkalmassá teszik, a kijelző pont akkora, amekkorán mindent látni lehet, de azért egy ujjal használva is el lehet érni a képernyő bármely pontját. A készülék, illetve az internetezés hihetetlen gyorsaságáról akkor még nem is beszéltem.

Jelenleg egy iPhone 5-öt használok, amely sokkal vékonyabb és könnyebb az elődjénél, ezért „cserébe” egy kicsit hosszabb, emiatt az egykezes használat már kissé nehezebb. Ezért kárpótol a szebb kijelző, valamint a 16:9-es méret, amelyen a videók, a weboldalak és egyéb alkalmazások (pl. naptár, dokumentum-olvasó stb.) megjelenítése is jobb. És fehérben egyszerűen csodálatos!

A testreszabhatóságról korábban már ejtettem szót az Androiddal történő összehasonlításkor. Nekem bőven elegendő, ha egy készülék annyira testre szabható, hogy meg tudom változtatni a háttérképet, csengőhangokat, illetve az ikonok elhelyezkedését. A többit a gyárban annyira eltalálták, hogy másra nincs is szükségem. Persze most már az App Storeból ingyenesen, vagy néhány száz forintért lehet olyan programokat letölteni, amellyel akár még a gyári ikonokat is meg lehet változtatni, de szerintem erre semmi szükség, azok úgy szépek, ahogy vannak!

Apple iPhone 5

Igazából egy fontos dolgot kellett megszoknom – már a korábbi modelleknél is így volt – hogy a különböző programok beállításait nem csak a „programban”, annak elindítása után, hanem a Főmenü/Beállítások menüpontjában is lehet módosítani. A Beállításokban ezen felül tényleg minden fontos információ, és állítási lehetőség gyorsan és egyszerűen megtalálható.

A készülék kezelése tökéletesen egyszerű, csak rákattintasz a kívánt program ikonjára és már indul is. Arra kell csak figyelni, hogy ha kilépünk belőle, automatikusan nem záródik be, a főgomb kétszeri megnyomásával tudjuk az alkalmazás-kezelőt előhívni, ahol a háttérben futó programokat bezárhatjuk. Ez abból a szempontból fontos, hogy a nyitva hagyott alkalmazások a memóriát feleslegesen használják, illetve az akksi is gyorsabban merül. Itt lehet „kilőni” a képernyő elfordítását is, amely például ágyban fekve lehet hasznos megoldás.

Mivel a munkáim miatt sok (10) email címet használok, és sokat levelezek, melynek során gyakran kell képeket, videókat, dokumentumokat küldenem és fogadnom, az Iphone email-kliensénél egyszerűbb és jobb alkalmazást nem is tudok elképzelni. Email írás közben bármikor egyszerűen tudok mellékletet beszúrni, illetve képeket, videókat, egyéb fájlokat megnézés közben egy-két gombnyomással el tudok küldeni. A különböző email címek elkülönítése, megjelenítése is kiváló.

Mivel sokat mozgok a városban, és gyakran addig ismeretlen címet kell megkeresnem, a navigációs programok mindig jól jönnek. Már a Google Térkép is elérhető iPhone-ra, szerintem ez a legjobb és egyben legegyszerűbb ilyen jellegű program.

Az előbb említettem a videók és képek küldését, na, ezeket nem csak megosztani, hanem elkészíteni is nagyon könnyű. Nem kell semmit állítgatni, egy gombnyomás és kész a kiváló minőségű fotó, vagy videó. A Fitness cikkekben található HD minőségű videóim is 4S készülékkel készültek. Szerintem, ha valaki nem profi fotós, akkor pont erre van szüksége. A gyorsaságról csak annyit hogy már a zárolt főképernyőn is lehet fényképezni, be sem kell lépni a telefon menüjébe.

A közösségi oldalak (pl. Facebook) elérése, illetve az ezzel történő megosztás is rém egyszerű, és áttekinthető, akár magán-, akár üzleti jellegű felhasználás esetén.

A kedvenc zenéimet tökéletes minőségben tudom hallgatni, akár edzés közben is, amelyhez ezen kívül a Nike – kifejezetten iPhone-ra szánt – edzés alkalmazása további segítséget nyújt.

Sokat használom a különböző játékokat, valamint az ingyenes beszélgetést, üzenetküldést lehetővé tévő alkalmazásokat is (Skype, Viber ). Majdnem elfelejtettem, hogy a telefon alapból ingyenesen – interneten keresztül – tudja, akár videón is hívni bármelyik másik Iphone készüléket, illetve automatikusan így küldi az üzeneteket is.

Tudom, hogy az említett lehetőségek nagy része más telefonokban is elérhetőek, de ilyen gyorsan és egyszerűen talán mégsem, a profi fényképezőgépek biztosan jobb képet készítenek, a navigációs készülékek esetleg pontosabbak és megbízhatóbbak (nem biztos), de EGY eszközben, pláne ilyen gyönyörűben elhelyezni az összes olyan funkciót, amely munka, szórakozás, sportolás esetén egyaránt velünk lehet, biztosan nem könnyű.

Az Apple-nek sikerült!

iphone_5_white

Tagged with:
 

2 Responses to iPhone

  1. Wow, nagyon klassz összefoglaló és bemutató, gratulálok! Én nem tudtam volna ilyen jót írni…

    Magam is 2007-ben, az első generációval kezdtem az iPhone-t használni, aztán jött a második generáció, a negyedik és most a hatodik (az iPhone 5).

    Egyetértek, hogy gyönyörű, egyszerűen kezelhető és hatalmas erő rejlik benne, bár elsőre az elegancia ezt elfedi…

    A relatív magas ára többszörösen megtérül a sok elpocsékolt idő és bosszúság kiváltásával, ezért minden magát komolyan vevő felhasználónak csak ajánlani tudom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük