Hétvégén kedves barátom, Végh Tamás mesterszakács meghívott egy kellemesnek ígérkező baráti találkozóra az általa alapított, és vezetett Blanchir főzőiskolába .

Az „iskola” gyakorlatilag egy kicsi, családias jellegű étterem, amelyben kis „főzőszigeteken” tanulhatjuk meg, illetve gyakorolhatjuk a finomabbnál-finomabb, és különlegesebb ételek elkészítését, melyeket aztán kellemes környezetben és társaságban el is fogyaszthatunk.

Tamás főztjét már többször kóstoltam, így bátran állíthatom, hogy a bográcsban főtt pörköltjei is utánozhatatlanok, most azonban igazi különlegességekkel – sőt egy igazi meglepetéssel (videó) – várt minket, melyek elkészítésében mi is segédkeztünk.

Az ételek alapanyagai elő voltak készítve, így a welcome drink után hozzáláthattunk a szeleteléshez, reszeléshez, gyaluláshoz, keveréshez, sütéshez, pörköléshez, amit Tamás kitűnő, szellemes stílusú iránymutatásai alapján könnyedén végeztünk el.

A tízszemélyes , négyfogásos vacsora gyakorlatilag egy óra alatt elkészült, úgy, hogy közben még alkalmunk volt az előételt és a leves is elfogyasztani. A fogásokat Tamás úgy állította össze, hogy nem telítődtünk el ezektől, a főétel és a desszert elfogyasztása után éreztük csak hogy jól laktunk. Igazán kár is lett volna bármelyik fogást kihagyni !

És most nézzük az ételeket :

Előétel : sült kacsamell sült rizstészta ágyon, szezámmagos salátával, mandarinnal díszitve.

Leves : halleves nyers spenóttal, pirított lazackockákkal, kókusztejjel.

Főétel : „valamilyen” sonkába (bocsi Tamás…:) ) tekert, sóval-borssal fűszerezett , serpenyőben sütött szűzérmék, mascarponés, parmezános, céklás burgonyakörettel.

Desszert : kiváló túrótorta,liszt hozzáadása nélkül, ízlés szerint sült sütőtökkel elkészítve.

Őszinte leszek : nem szoktam főzni, de Tamástól szívesen megtanulnék !

Hoppá ! A “meglepetést” majdnem elfelejtettem ! Láttátok már, hogy a rizstészta hogyan sül meg hirtelen a forró olajban ? Most lassított felvételen megnézhetitek!

Tagged with:
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.